Popierinių gėlių šiluma sergantiems

B&j (11 of 26)

Linkėdami pasveikti nuo tuberkuliozės, Kauno moksleiviai bei darželinukai savo bendraamžiams kovo 24-jąją padovanojo daugiau kaip 12 tūkstančių popierinių ramunių. Jas savanoriai susmaigstė į žemę greta Kauno klinikinės ligoninės bei miesto Rotušės.

„Kiekvienas vaikas gamino ramunę su palinkėjimu sergantiems vaikams ir ta mūsų akcija šiandien pati žaviausia buvo ne Rotušės aikštėje, o ligoninėje, kai iš ryto prabudo vaikai, o mūsų savanoriai nuo 6 valandų ryto sodino ramunes aplink ligoninę ir taip pražydo 7 tūkstančiai ramunių“, – sako „Saulės smilčių“ fondo įkūrėja Marija Dubickienė.

Fondo suburti savanoriai per kelias savaites iš popieriaus pagamino 12 099 ramunes. Tai naujas dirtinių gėlių vienoje vietoje rekordas. Juo siekta atkreipti dėmesį į sunkią, bet šiuolaikinės medicinos visiškai išgydomą ligą – tuberkuliozę.

Akcija surengta Tarptautinę tuberkuliozės dieną, dar kitaip vadinamą „Baltosios ramunės“ vardu.

Čiza akcija norėjome paskleisti žinią apie tai, kokiomis sąlygomis yra gydomi mažiausi ligoniai. Tai, kas jų laukia palatose, būna tikras ne tik emocinis, bet ir fizinis išbandymas.

B&j (15 of 26)

Sunkiausios, atviros tuberkuliozės, gydymas trunka ne mažiau nei pusę metų. Tuo laiku pacientas gyvena vienutėje ir neturi tiesioginio kontakto nei su draugais, nei su artimaisiais. Gydymo įstaiga ilgą laiką tampa norinčiojo pasveikti antraisiais namais.

Ligoniai negali palikti savųjų palatų, todėl sumanyta didžiąją dalį baltų ramunių „pasodinti“ prie Kauno klinikinės ligoninės, kur jomis sergantieji galėtų gėrėtis pro langus. Čia „Saulės smiltys“ talkinę savanoriai moksleiviai į žemę susmeigė apie 7000 popierinių gėlių. Likusios buvo „pasodintos“ į grindinį prie Kauno Rotušės, ant pastato durų ir sienų.

„Įspūdis, kai mažieji ligoniai per gydymo įstaigos langus stebėjo tai, kas vyksta kieme, buvo didžiulis. Ne vienas jų prašė gydytojų išleisti nors trumpam į lauką prisiliesti prie ramunių“, – lzinios.lt portalui pasakojo renginio vedantysis Tomas Grigaitis.

IMG_6563

Akcijai neabejingi buvo ir tie, kurie susirinko prie Rotušės.

„Atrodė, kad užsimezgė ryšys tarp tų, kas kūrė gėles, ir tarp tų, kam jos buvo sukurtos“, – sakė T. Grigaitis.

Susirinkusius pasveikino Kauno ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius, patikinęs, kad nuo šiol mieste bus sukurta nauja tradicija visiems kartu švęsti „Baltosios ramunės“ dieną.

Tam pritarė ir koncertą renginyje surengusios vaikų studijos „M.E.S.“ vadovė Onutė Žukienė.

„Žinau, ką reiškia, kai yra aplinkoje sergančiųjų tuberkulioze. Ši liga – tarsi stigma, kurios nusivalyti neįmanoma. O juk ji – pagydoma ir ne visada užkrečiama. Bet… diagnozė daugeliui yra kraupi“, – pasakojo pašnekovė.

B&j (18 of 26)

„Parengiamasis darbas užtruko ne vieną savaitę. Pirmiausia apie iniciatyvą pranešėme Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vadovui Antanui Bagdonui ir daugiau nei trisdešimčiai miestų ugdymo įstaigų. Sulaukę pritarimo neabejojome, kad vaikų vaikams pagamintos ramunės sergantiesiems sukels tik teigiamas emocijas ir bus tikras sveikatos linkėjimas“, – sakė „Saulės smiltys“ projektų vadovė Ieva Randytė.

Iš anksto iniciatyvos organizatoriams pateikė 8401 ramunių. Dar 3698 buvo atnešta į Rotušės aikštę. Pastarosios suskaičiuotos renginio metu, o pirmųjų registravimas užtruko net devynias valandas.

Duomenys apie didžiulį kiekį rankomis pagamintų gėlių bus perduoti Lietuvos rekordus fiksuojančiai agentūrai „Factum“.

IMG_6608

Renginiu taip pat bus siekiama paskatinti kauniečius aukoti nereikalingo gintaro – iš jų norima įrengti Gintarinę palatą, kur tuberkuliozės ligoniams būtų taikoma ir gydantį poveikį turinti gintaro terapija.

Pasak akcijos organizatorės, miestiečiai prašymą išgirdo – savo gintarą labdaros fondui nešė tiek moksleiviai, tiek vyresnio amžiaus kaunietės.

Šiai iniciatyvai jau paaukoti penki kilogramai gintaro, tačiau jo reikia dar bent keturis kartus daugiau. Gintaro palatoje bus įrengtas gintaro liejinių apšvietimas, bus akvariumas su gintaro gabalėliais, pagerinančiais paciento motoriką, ir gintaro takelis, kuriuo ligoniai galės vaikščioti.

B&j (13 of 26)

Tuberkuliozė – tai lėtinė, infekcinė, granulominė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Sergamumas plaučių tuberkulioze yra labai didelis. Manoma, kad tuberkuliozės mikobakterijomis yra infekuota daugiau kaip trečdalis pasaulio gyventojų, iš jų net 8-10 milijonų serga aktyvia tuberkulioze.

36 mėnesius gydytų itin atsparia vaistams tuberkulioze sergančiųjų asmenų gydymo sėkmės vidurkis Europos Sąjungoje siekė 25,9 proc., o Lietuvoje – tik 6 proc. Iš 50 šia tuberkuliozės forma sergančių ligonių per 3 metus trukusį gydymą tik trijų gydymas buvo sėkmingas, skelbiama Žaliųjų partijos pranešime.

Šiandien iš 139 itin atsparios vaistams plaučių tuberkuliozės atvejų Europos Sąjungoje 46 šios ligos atvejai registruoti Lietuvoje, 44 – Rumunijoje.