Duris atvėrė „STOP TB” informacinis centras


2012 metų rugsėjo 4 d. Kauno miesto savivaldybėje vyko renginys skirtas pirmojo „STOP TB” informacinio centro atidarymui. Jo metu ne tik buvo aptartos tuberkuliozės tendencijos Lietuvoje, naujo informacinio centro galimybės, bet ir ieškoma globalių šios ligos sprendimo būdų.

Asociacijos „STOP TB” Lietuva ir LPF „Saulės smiltys” organizuojame viešinimo renginyje-diskusijoje ,,Pirmojo TB informacinio centro atidarymas Lietuvoje”, asociacijos atstovai, gydytojai ir politikos atstovai diskutavo itin aktualia Lietuvai tuberkuliozės tema, buvo pristatomi efektyviausi problemos sprendimo būdai, atidaromo informacinio centro galimybes ir prioritetines veiklos kryptis.

Pranešimus skaitė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis, LPF „Saulės smiltys“ bei asociacijos „Stop TB“ Lietuva ir informacinio centro steigėja Marija Dubickienė, ULAC direktorius ir MRU profesorius S. Čaplinskas, Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė L. Babenskienė, Kauno Klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja D. Steponavičienė, Romainių tuberkuliozės ligoninės direktorius Algimantas Tarūta.

Renginyje taip pat dalyvavo JAV ambasadorė Anne E. Derse, kuri visos savo kadencijos Lietuvoje metu skyrė ypatingą dėmesį tuberkuliozės problemai šalyje.

„Gali kilti klausimas: „Kodėl Jungtinėms Amerikoms Valstijoms turėtų rūpėti tuberkuliozės situacija Lietuvoje?” Bakterijos nepaiso sienų. Tuberkuliozė yra globali sveikatos problema. Vien 2010 m. pasaulyje buvo užregistruota beveik 9 mln. naujų susirgimų. JAV yra pasiryžusios bendradarbiauti su Lietuvos vyriausybe, Stop TB asociacija ir visais, kurie yra suinteresuoti pažaboti atsparios tuberkuliozės plitimą Lietuvoje”, – renginio metu teigė JAV ambasadorė Lietuvoje A. E. Derse.

Šiuo tikslu JAV ambasada ketina trims mėnesiams pakviesti tuberkuliozės ekspertą iš JAV, kuris padėtų vyriausybinėms ir nevyriausybinėms organizacijoms Lietuvoje tobulinti esamas strategijas kovojant su šia liga.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas padėkojo A.E.Derse už apsilankymą Kaune, už rodomą dėmesį ne tik miestui, bet ir visai šaliai, kovojant su tuberkuliozės liga.

Tuberkuliozė – tai lėtinė, infekcinė, granulominė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikrobakterijos. Ligos simptomai: dusulys, bendras silpnumas, kūno masės mažėjimas, drebulys, skrepliavimas, skausmas krūtinėje, kosulys, karščiavimas. Tuberkulioze dažniausiai užsikrečiama oro lašeliniu būdu, didesnė tikimybė užsikrėsti yra ilgalaikio kontakto metu.


„STOP TB” informacinis centas veiks Suvalkėlių 2, Kaune, tel. 8 699 89 170.

Taip pat skaitykite straipsnį lrytas.lt